İstanbuldaki ulaşım dairesel olsaydı...

  • Ana Sayfa
  • İstanbuldaki ulaşım dairesel olsaydı...
İstanbuldaki ulaşım dairesel olsaydı...
DSP'nin mimar adayı Ahmet Vefik Alp'dan İstanbul trafiğine çare olacak ilginç bilgiler geldi. Alp, trafik derdini bakın neye bağladı. Abone ol

DSP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ahmet Vefik Alp, ''İstanbul'da ulaşım sıkışıklığının bir nedeni de ulaşım akslarının sürekli doğu-batı yönünde olması, daireler sisteminin olamayışı'' dedi.

Alp, yaptığı yazılı açıklamada, Anadolu-Avrupa yakası arasında seyahatin yüzde 80'inin artık Haliç'in kuzeyine, gelişen yeni iş alanlarının Mecidiyeköy, Zincirlikuyu, Levent, Etiler, Maslak aksına gittiğini vurguladı.

Kadıköylüle colorado seo rin bu bölgeye gitmek için tüp geçiş ile önce Yenikapı'ya gidip oradan Levent Metrosuna binmeleri gerektiğini, seyahatin uzadığını, köprülerde yoğunluğun devam ettiğini kaydeden Alp, ''İstanbul'da ulaşım sıkışıklığının bir nedeni de ulaşım akslarının sürekli doğu-batı yönünde olması, daireler sisteminin olamayışı. Bu durumu İstanbul'un coğrafyası zorlamış. Ancak, akılcı projelerle İstanbul'a dairesel ulaşım sistemleri getirebiliriz'' ifadesini kullandı.

Alp, ''Altın Üçgen'' projesinin, Söğütlüçeşme-Yenikapı-Levent metro üçgenini tamamladığını, metronun İstanbul'u çemberlediğini, Söğütlüçeşme-Levent arasında ''denizaltı yüzertüp'' sistemiyle İstanbul metrosunun 'daire' olarak tamamlandığını anlattı.

''En yoğun'' seyahat aksında rahatlama olduğunu, Anadolu yakasından doğrudan Levent bölgesine ulaşıldığını, Üsküdar ve Beşiktaş'ta duraklar bulunduğunu, ''yüzertüp''ten araçların da geçebildiğini, köprülerin desteklendiğini ve yedeklendiğini ifade eden Alp, şunları aktardı:

''Son yıllarda offshore petrol platformları teknolojisinin gelişimine paralel olarak suyun kaldırma gücüne dayalı şamandıra sistemler öne çıktı. Deprem riski yok, ekonomik ve hızlı. Norveç Hogsfjord, ABD Lake Washington'da bu sistemde geçişler planlanıyor.

'Yüzertüp', yapımı süregelen tüp geçişte olduğu gibi denizin 60 metre dibine inmiyor. Suyun ortasından geçtiği için giriş çıkış rampaları düze yakın ve seyahat konforlu oluyor. Tünele girmek için çok uzaklara gitmek gerekmiyor. İstenirse kıyılardan giriş çıkış olabiliyor. İki uçta büyük otoparklar yapılıyor. Araç-metro entegre oluyor. 'Park et metroya bin' sistemi kuruluyor. Böylece Boğaziçi Köprüsü destekleniyor. Ayrıca, acil durumlarda köprü kapanırsa 'yüzertüp' yedekleme yapabiliyor.''



Kategori : GÜNCEL