160 km hız yapan yerli tren üretildi

  • Ana Sayfa
  • 160 km hız yapan yerli tren üretildi
160 km hız yapan yerli tren üretildi
Demiryolları artık yerli teknolojiye dönüş aşamasında. Tamamı yerli olan tren için 2.5 önce düğmeye basılmış.Abone ol

Türkiye Ulaştırma Hizmet Kolu Kamu Görevlileri Sendikası (Türk Ulaşım Sen) Genel Başkanı Nazmi Güzel, 2,5 yıl önce başlatılan araştırma geliştirme ARGE çalışmaları sonucunda mevcut hatları en iyi şekilde kullanabilen ve 160 kilometre hız yapabilecek tamamen yerli tren ürettiklerini söyledi.

Güzel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2,5 yıl önce Öncüler Ulaşım Teknolojileri AŞ bünyesinde yerli tren üretimi çalışmalarına başlandığını belirtti.

Ankara'daki ARGE çalışmalarının başında 12 yıl boyunca Avusturya'da demir yolu tasarımı yapan Elektrik ve Elektronik Mühendisi Sabahattin Çelik'in bulunduğunu kaydeden Güzel, dünyada benzeri olmayan yeni bir sist maine seo em geliştirdiklerini belirterek, şunları söyledi:

''Sadece şu kadarının müjdesini vereyim. Mevcut hatları en iyi şekilde kullanabilen ve 160 kilometre hız yapabilecek tamamen yerli tren ürettik. Artık ARGE olmaktan çıktı, seri üretim aşamasına geldi. Ürettiğimiz aracı çok yakın bir zamanda raya indireceğiz. Türk kamuoyu öyle zannediyorum ki bizim gibi gururlanacaktır. Krizde herkesin heyecanının kırıldığı bir dönemde böyle bir üretimin ortaya çıkması herkesi umutlandıracaktır. Bunun arkasından yerli hızlı tren aracı da kızaktadır. Öyle zannediyorum ki 2009 yılının sonunda bu hızlı aracımızı da ülkemiz tanıyacaktır. Farklı bir altyapı sistemi ve yeni geliştirilecek aracı Türk halkının hizmetine sunacağız. Bunun heyecanını şimdiden yaşıyoruz.''

Öncüler Ulaşım Teknolojileri AŞ öncülüğünde yürütülen çalışmaların tamamlandığını belirten Güzel, yakında yeni aracın Türk kamuoyuna tanıtılacağını bildirdi.


-''4 ÇEKER ARABA GİBİ''-


Geliştirilen yeni sistemin mevcut sistemlerden pek çok yeni özelliğiyle ayrıldığını kaydeden Güzel, şöyle devam etti:

''Vagonlarımızın her biri lokomotif gibidir. Her bir vagon kendini taşımaktadır. Mevcut sistemler gibi önde 120 tonluk bir makine, arkasında kör tekerlekli bir kitle yok. 4 çeker araba gibi, her vagon kendini götürüyor. Tekerlekleri birbirinden bağımsız tahrikli ve elektrikle beslenen bir sistem.

Bu sistemle Ankara'yla İstanbul arasındaki bir yolcunun bize maliyeti 1 TL olacak. 10 TL'ye yolcu taşıdığımızda bile çok büyük bir kar etmiş olacağız. Sistem kendini kısa zamanda amorti eder. Bir metro aracının bir vagonu 1,5 milyon dolardır. Biz 1,5 milyon dolara karşılık 4 vagonlu, motoruyla beraber set halinde araç üretebiliyoruz. Bir metro vagonu maliyetine bir seti yapabiliyoruz.

Ülkemizin bu tür yatırımlar için dışarıdan borç almasına gerek yok.''

Güzel, sistemin, makinistin rolünü asgari düzeye indirdiğini belirterek, ''dünyada bu teknolojinin bir örneği yoktur. Bu yeni teknoloji ile Avrupa'nın çok önüne geçiyoruz. Gittiği yolu belleğinde tutan, makinistin rolünü asgari düzeyde tutan bir sistem. Makinist kırmızı ışıkta geçemez. Belirli bir hızın üstüne çıkamaz. Terör olaylarına karşı başka çözümlerimiz de var. Kılavuz araçlar geliştirerek trenlerin önünden göndereceğiz ve kılavuz araç tuzakları arkadaki trene bildirecek'' diye konuştu.



Kategori : GÜNCEL